Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Gündüz İnsanı mısınız gece insanı mı?

1 Mart 2013 Cuma::

Bu konunun hayatıma nasıl girdiğini çok samimi olarak hızla paylaşıyorum.

Yazı Boyutu : A A A A

Bu konunun hayatıma nasıl girdiğini çok samimi olarak hızla paylaşıyorum. Aşırı iş yoğunluğundan gün içerisinde özellikle akşamüzerlerine doğru çok fazla enerjim düşüyordu. Bu arada geceleri de çalışma devam ediyordu tabii ki. Derken rastlantı eseri 2-3 gün üst üste erken yatmaya karar verdim, bu da gece 12:00 'da yatağa girmek anlamına geliyor. Karar ve uygulama nasıl oluştu bilmiyorum kendimi bir güzel disipline ettim. Başıma ne geldi dersiniz? Evet, enerjim gün içerisinde hiç düşmemeye başladı. Şimdi her gece 12:00 olduğunda kül kedisi gibi apar topar yatağa kaçıyorum, son okumalarımı da yapıp hemen uykuya dalıyorum. Hayatım değişti desem yeridir arkadaşlar.

Neyse, sonra bir araştırma yapayım dedim. Ben de sabahları afyonu geç patlayan, uyandıktan sonra yatakta 10-15 dk hatta bazen 30 dk 'ya varan oyalanmalar yapan kişilerdenimdir. Hani derler ya ben sabah insanıyım diye, ben onlardan bir türlü olamaz idim. Çünkü ben gece insanıyım. Aman nasıl bir tutum ve ego , geceleri herkes uyurken ben deliler gibi çalışır, okur veya araştırma yaparım ya.

Meğer böyle iyi olmuyormuş, meğer gündüz insanları çok daha üretken olurlarmış. Şuraya yazıyorum; hey gece insanları, benim gibi alışkanlıklarınızı yeniden yapılandırabilirmişsiniz. Hem böyle daha üretken olabilirmişsiniz. Evet, bunu yapabilmek gerçekten mümkünmüş. Bunun için inanç sisteminizi ve bir dizi alışkanlıklarınızı değiştirmek yeterli oluyormuş. Ve gerçekten isteyerek yaparsanız da geçekleşiyormuş. Ben yaptım oldu, şimdi gündüzleri esnemiyorum, gün içi toplantılarda esnemek nasıl canımı sıkardı anlatamam , artık kurtuldum.

Şimdi sonuçlara gelelim, gündüz insanı olursanız neler kazanıyorsunuz?

Daha fazla para kazanıyorsunuz (gerçekten de öyle bakın deneyime dayalı!).
Daha üretken oluyorsunuz (gerçekten de).
Daha sağlıklı ve uzun yaşıyor(muş)sunuz (bunu zaman gösterir, şimdilik iyiyiz şükür).
Daha mutlu oluyorsunuz (her şeye yetişirken enerjiniz düşmüyor çünkü, evet, doğru).
Eğer şu anda böyle değilseniz, gelin bir deneme yapın, çok kısa bir süreliğine gündüz insanı olmayı deneyin. Şimdi size bunun için yapmanız gerekenleri sayıyorum:

1. Tutumunuzu değiştirin. Birçok kişi sanki değişmez bir gerçekmiş gibi "Ben, gündüz insanı değilim" der. Bunun hiçbir biyolojik kanıtı yoktur arkadaşlar. Yalnızca bir tercihtir. Gelin tutumunuzu değiştirin, kendinize "Ben gündüz insanıyım" derseniz ne olur ki?

2. Kaybedeceklerinizi de belirleyin. Ne zaman hayatımda bir değişiklik yapmak veya önemli bir hedefe ulaşmak istesem, hedefi ve önemini kendime düzenli olarak hatırlatırım, bilgisayarımın masa üstüne notlar yapıştırırım vb. Ama şimdi buna ek olarak hedefe ulaşmak için yapmam gerekenleri ertelersem neleri kaybedeceğimi de yazıyorum. Motivasyonu daha da artırıyor, bu yüzden kazanacaklarınızın yanına kaybedeceklerinizi de yazın.

3. Uykunuzu planlayın. Herhangi bir alışkanlığı değiştirmekte başarı için kendinizi disipline etmek zorundasınız. Muhtemelen yatağa gittiğinizde hemen uyuyamazsınız. Vücudunuz direnir. Eğer yedi saatlik uykuya ihtiyacınız olduğunu düşünüyor ve saat sabah 05:00 gibi uyanmanız gerekiyorsa, ne kadar uyumanız gerektiğini geriye sayarak hesaplayın. Örneğin saat 05:00′da uyanıp seyahate çıkacaksam, yedi saat uyumam gerektiği için 22:00′da yatakta uykuya dalmış olmam gerekiyor gibi.

4. Alarm kullanın. Bu benim için kemikleşmiş bir alışkanlıktır. Alarmınız ister akıllı telefonunuzda ister ayrı bir çalar saat olsun, odanın diğer tarafına koyun ki çaldığında kapatmak için kalkmanız gereksin. Artık alarm için genellikle telefonlarımızı kullandığımıza göre hem uzakta durması daha iyi.

5. Işığınızı ayarlayın. Çevresel koşullar vücudunuza mesaj verir, o da nasıl yanıt vereceğini bilir. Karanlık olduğunda, vücudunuz doğal olarak kendini uykuya hazırlar (farklı türlü şartlandırmadığınız takdirde). Aydınlık olduğunda doğal olarak uyanmaya başlarsınız. Bu süreci hızlandırmak ve vücudunuza uyanma sinyalleri göndermek için gün ışığı ile uyanın, özetle geceden perdeleriniz açık kalsın.

6. Kıyafetlerinizi önceden planlayın. Uyandığınızda miskinseniz, bu halde daha az karar vermek her zaman iyidir. Bu yüzden ne giyeceğinize geceden karar verin. Sabahları genellikle egzersiz de yaptığım için artık ayakkabılarım dahil iş kıyafetlerimi hazır ediyorum.

7. Bir fincan kahve için. Kahveyi sağlığımız için sınırlandırmamız gerektiği artık kesinleşti. Bazı araştırmalar da aşırıya kaçmadan sağlıklı olduğunu söylüyor. Ne olursa olsun, sabah ilk şey olarak kahve içmek her ne kadar Amerikanvari bir alışkanlık olsa da kesinlikle yararlı. Sağlıklı olabilmesi için Türk kahvesi veya filtre kahve tercih edin.

8. Bir takipçi belirleyin. Birlikte yaşadığınız eşiniz veya ailenizden birisini sizi izlemek üzere görevlendirin. Amacınızı ve sizin için önemini ona anlatın, üzerinizde baskı (tatlı olsun ama ) kurmasına izin verin. Örneğin geçen yıl ilk kitabımı yazmak üzere en yakınımdan olan bir kişiden böyle bir destek aldım, hem motivasyona katkısı oluyor, hem de başarılı oluyorsunuz.

9. 21 günü hedefleyin. Psikologların araştırmalarından öğrendiğime göre, bir alışkanlığı oturmak için gerekli zaman 21 günmüş. Kendinize yalnızca 3 hafta gündüz insanı olmanız için bir şans verin. Sonrasında sonucuna bakın ve kalıcı olup olmayacağına karar verin. Böylece en azından denemiş olacaksınız. Baktınız iyi gidiyor, hayatınızın geri kalanı için güzel bir şey yapmış olacaksınız.

Evet, sonuna geldik, size dürüstçe bendeki değişimi de aktardım. Ancak bu yazının bana yararı daha fazla oldu, çünkü yalnızca gündüz insanı olmadım. Aynı zamanda buradaki sistemi kullanarak hedeflerime ulaşmak için bazı şeyleri değiştirebilmeyi de öğrendim. Burada anlatılan sistemi yaşamınıza yararlı olacağını düşündüğünüz kazanmak istediğiniz her türlü değişim ve alışkanlık için kullanabilirsiniz. Eğer hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız tabi.

Sevgi ve saygılarımla.

Yazar: İlkay Öztürk

Kaynak: www.ilkayozturk.com
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.